Ћирилица     English   
BAZA NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA
Naziv: Novo Brdo
Opština: Novo Brdo
Mesto: Novo Brdo
Nadležnost: Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd
Teritorijalno nadležni zavod: Kancelarija za očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji
Broj u centralnom registru: SK 1393
Datum upisa u centralni registar: 30.12.1997
Rešenje/Odluka o proglašenju za NKD: Rešenje Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture NRS u Beogradu, br. 266 od 28. februara 1948.g.
Kategorija: Nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja
Vrsta: Spomenik kulture
Period izgradnje: 1300/1350
Prikaži mapu

Srednjovekovni grad Novo Brdo nalazi se na vrhu Male planine, između Prilepnice i Krive Reke, severno od Gnjilana, na Kosovu i Metohiji.
Utvrđeni grad i naselje osnovani su početkom XIV veka. Od sredine toga stoleća Novo Brdo postaje najveće rudarsko mesto u Srbiji i najznačajnije urbano središte. Osim srpskog stanovništva u gradu su živeli Dubrovčani, Sasi, Grci i Albanci. U vreme cara Stefana Dušana radila je kovnica novca, a od 1349. kovan je novac sa nazivom grada. Turci su grad zauzeli sredinom 1455. i od tada on naglo propada, da bi početkom XVII veka bio napušten.
Tvrđavu čini dominantni Gornji grad poligonalnog oblika sa šest masivnih pravougaonih kula. Unutar Donjeg grada i na širem prostoru istočno od tvrđave prostiralo se gradsko naselje sa glavnom gradskom crkvom Sv. Nikole. U crkvi i njenoj porti otkriveno je 900 grobova i grobnica.